Den gamla hunden har en obestridlig charm. Gamla hundar är kloka, man kan man prata med dem. De har med åren fått erfarenheter av livet och ett så stort ordförråd så det är inte konstigt att ägarna upplever att hunden förstår vad matte eller husse säger. Man slipper en hund som stretar ivrigt i kopplet, numera går den städat och fint ibland till och med litet efter. Den gamla hundens behov skiljer sig från ungdomarnas. Sjukdomar kan också dyka upp som har med åldrandet att, både fysiska och psykiska.
När är hunden gammal?
Livslängden på en hund skiljer mellan olika raser. Generellt lever små hundar längre än stora hundar. Bland de mest långlivade raserna märks t.ex. tax och pudel. Mindre raser åldras också senare. Åldersförändringarna börjar hos riktigt stora raser redan vid ca 7 års ålder och på de mindre raserna vid ca11 års ålder. Precis som hos människor ökar chansen till ett långt liv om föräldrarna blev gamla.
Gammal eller senil
Även hundar blir senila. Var tredje 11-åring har något symptom på senilitet. Vid 16 års ålder är alla hundar senila. Symptom på senilitet kan vara ett ändrat sovbeteende. Hunden kan börja vända på dygnet, den vankar oroligt omkring på nätterna och håller ägaren vaken. Andra hundar förlorar orienteringsförmågan, de kan t.ex. gå in bakom soffan och inte veta hur man kommer därifrån. Ett annat tecken är att hunden börjar göra sina behov inomhus. Viljan att ta kontakt minskar. Den hälsar inte lika glatt och ber inte om så mycket uppmärksamhet längre. Vissa hundar blir skälliga istället. För hundar med något av dessa beteenden kan man prova ett specialfoder som i försök visat sig ge lindring av symptomen på många. Ytterligare ett alternativ är medicinsk behandling med preparatet Selegilin®.
Den gamla hunden börjar höra sämre eller blir döv. En del hundägare blir duktiga på att kommunicera med teckenspråk när hunden inte längre hör när man kallar på den. Synen påverkas. Ögats synceller försämras och ögonlinsen blir grumligare. Luktsinnet försämras också men är ändå det som åldras minst. Den äldre hunden tycker om fasta rutiner. Allt skall helst vara som det alltid har varit, då känner den sig tryggast.
Sjukdomar hos den äldre hunden
Juvertumörer och prostataproblem
Vissa sjukdomar ökar med ökande ålder, dit hör tumörer. Hos tikar är tumörer i juvret mycket vanligt. Man räknar med att 50% av alla tikar kommer att drabbas. Tumörerna kan vara godartade eller elakartade. Det är bra om man som ägare tar för vana att känna igenom juvret så att förändringar upptäcks tidigt. Äldre tikar drabbas också av variga livmoderinflammationer som i grunden är en hormonell sjukdom. Det tillstöter sedan en bakterieinfektion och tiken får blodiga och/eller variga flytningar och kan bli mycket sjuk och dö. Prognosen vid operation är mycket god. Den äldre hanhunden drabbas ofta av problem från prostata. Blod när hunden kissar eller droppar av blod från penis brukar vara tecken på ett sådant problem. Hundar får sällan prostatacancer utan ofta rör det sig om en förstoring av prostatan som ställer till problem. Behandling sker antingen med hormoninjektioner alternativt kastrering.
Tandsten
Tandsten ökar också med ökande ålder. Tandsten ger inflammationer i tandköttet och tandlossning på sikt. Små hundraser är betydligt mer drabbade än stora hundraser. Lösa tänder och inflammationer i munhålan kan vara mycket smärtsamma. För att åtgärda detta sövs hunden och tandstenen avlägsnas med ultraljud. Bra förebyggande åtgärder är tandborstning och att hunden får tugga på märgben eller tuggben.
Ont i lederna
Många äldre hundar av de större raserna får ont i lederna eller ryggen och blir stela. Det brukar märkas mest efter vila och hunden behöver kanske gå en stund för att mjuka upp sig. En del hundar får svårt att hoppa upp i bilen. En del av dessa hundar behöver hjälp med smärtstillande preparat. Glukosamin fungerar bra på en del hundar och alla hundar har nytta av massage. Det allra viktigaste är naturligtvis att hunden inte är överviktig.
Problem med hjärtat
Det finns flera olika hjärtsjukdomar som kan drabba den äldre hunden. Det kan bli aktuellt med EKG, röntgen och ultraljud för att fastställa diagnosen. När hjärtats funktion blir för dålig bildas vätska i lungorna och hunden får svårt att andas och börjar hosta. Många hundar behandlas framgångsrikt med hjärtmediciner och vätskedrivande tabletter. Hundar drabbas däremot sällan av problem med åderförkalkning i hjärtats kärl av den typen som drabbar människor.
Vestibularissyndromet
Ibland drabbas hundar av något som ser ut som den har fått en hjärnblödning men som beror på en störning i innerörats balansorgan. Den får yrsel, kan gå i cirklar, ramlar ibland omkull och kan även kräkas. Det kan se mycket dramatiskt ut men de flesta hundar tillfrisknar helt efter ett par veckor.
Den friska gamla hunden
Det är viktigt att man håller igång den gamla hunden, men på dess egna villkor. Promenader och annan motion får ske i den takt den klarar av. Mental stimulans behövs också. Att gömma godbitar ute eller inne är en populär lek i alla åldrar. Låt inte den gamla hunden bli passiv och bara ligga och sova. Med lagom stimulans blir den piggare och gladare och får en bättre livskvalitet.
Källa: Olle Görman Vetrinär
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar