lördag 15 augusti 2015

Ninja Nosework

Ninja tränar Nosework, hon har börjat med Eucalypus som är den första doften i Nosework. Man har valt ut tre dofter i Nosework.     

I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. En hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt. De hydrolater som används i Nose Work har inga kända biverkningar enligt dom dom vet. 

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2 och NW3.  Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid:

  • Behållarsök 
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök 

 

Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat doftprov. Under ett doftprov placeras den aktuella doften i en av tolv kartonger. Om ekipaget identifierar den kartong i vilken doften är gömd, tillåts ekipaget tävla. Doftprovet genomförs av etiska skäl för att säkerställa att hunden känner igen den doft den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete. 

Ninja tycker detta är jättekul o man riktigt ser ur hon luktar av. Efteråt så är hon så trött så det är viktigt att tänka på att köra korta träningspass o låta hunden vila mellan



Några filmer som jag satt ihopa när Ninja tränar. 

http://youtu.be/zTBGX4ybEbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar